fbpx
Dødens Landevej

jan 30, 2023

Seneste indlæg

Tværs over himlens tag

Tværs over himlens tag

I sensommeren 2022 tog en gruppe motorcyklister fra Danmark til Himalaya for at prøve kræfter med verdens højeste bjergkæde.Turen begyndte i det frodige, sydlige Himalaya ved bjergbyen Manali, og den endte i den buddhistiske oase Leh, på det golde Tibetanske Plateau...

Kokos og kommunisme

Kokos og kommunisme

På en motorcykelrejse i Sydindiens kommunistiske delstat, Kerala, kommer man helt tæt på den tropiske natur ”PLASK!” En brun ørn slår ned i vandet. I en sky af vanddråber er den igen på vingerne og i dens kraftige kløer hænger en sort søslange. Slangen snor og vrider...

Laos – simpelthen smukt!

Laos – simpelthen smukt!

En motorcykelrejse gennem Laos’ kuperede landskab byder på oplevelser, der sætter sig i sjælen. Her snor vejene sig gennem uendelige områder med grøn jungle, langs Mekong-floden og forbi kolossale grotter. Solen går ned over kalkstensbjergene og kaster et varmt og...

Kategorier

Billedreportage fra en motorcykelrejse gennem Bolivia i Sydamerika

En tur ned ad den 64 kilometer lange ”Dødens Landevej” er den ultimative udfordring for offroadmotorcyklister.

Nyd vandfald, jungle og kolibrier på denne nervepirrende grusvej, der forbinder hovedstaden, La Paz, i Andesbjergene med lavlandet og Amazonjunglen.

Her er ingen autoværn, så hold for Guds skyld øjnene på vejen – og nyd så suset af adrenalin, når du passerer sving med 600 meter frit fald lige ned i evigheden!

Tekst: Villads Kok Mortensen. Foto: David Flores og Villads Kok Mortensen

Billedet her er taget 4.900 meter over havets overflade i Andesbjergene lidt uden for Bolivias hovedstad, La Paz.
Det vulkanske landskab er råt, sort, tørt og goldt. Vinden kommer iskold og bidende susende ned fra gletsjerne.
Få timer senere befinder vi os i en subtropisk tågeskov med orkideer, kolibrier omsluttet af varm og fugtig luft.

”Dødens Landevej” snor sig langs en stejl bjergskråning. Vi kører på skærver, grus og i mudder – og med foden på klar på bremsen og blikket fastlåst på vejen foran os. Kaskader af vand vælter fra bjergene og ned på vejen.
Hvert år fra 1994 og frem til 2006 omkom cirka 200-300 trafikanter på denne strækning. Men i 2006 åbnede en nye hovedvej mellem Andesbjergene og Amazonas, som er langt mere sikker at køre på.
Så i dag er denne strækning, som ”Dødens Landevej” udgør, forbeholdt mountainbikere og motorcyklister, der er ude efter et skud adrenalin i storslåede omgivelser.

Vi kørte Suzuki DR 650 kubik, og denne enduro-maskine klarer vejene rigtigt godt.

Et kors er rejst til minde for de mange ofre. Strækningen blev bygget under kummerlige og farlige forhold af krigsfanger fra nabolandet i syd, Paraguay, som Bolivia var i krig med i 1930. North Yungas Road er vejen oprindelig navn, men grundet den barske historie har den fået tilnavnet ”Dødens Landevej”
Min motorcykelmakker på rejsen gennem det bjergrige Bolivia var 27-årige David Flores (til venstre i billedet).

David er en lokal motorcykelentusiast. Han arbejder til dagligt som fotograf og turistguide i Bolivia.

Vi overnattede på Davids families farm og blev inviteret på middag. Onklen tilbereder her en ”huatia” – en slags underjordisk ovn, hvor majs, kartofler, kylling og oksekød tilberedes i 3-4 timer på varme sten under palmeblade, tildækket med jord.
Salar de Uyuni er verdens største saltslette og en af de største naturmæssige attraktioner i Sydamerika.
Med sine 10.582 kvadratkilometer svarer det til ca. 3 gange Fyns areal. Og så ligger den hele 3.656 meter over havets overflade. Saltsletten er omgivet af bjerge, gletsjere og kæmpestore kaktusser, der er mange hundrede år gamle og noget af det eneste, der vokser her. Et urgammelt, udtørret hav har efterladt disse enorme mængder salt.
Der er fundet kolossale forekomster af litium under saltlaget, som endnu ikke er blevet udvundet.
Det legendariske offroad-rally, Dakar Rally, kørte oprindelig fra Paris i Frankrig til Dakar i Senegal i det nordlige Afrika. Men på grund af politisk uro på strækningen blev løbet i 2009 flyttet til Sydamerika. Nu går turen fra Lima i Peru til Cordoba i Chile. Undervejs kommer deltagerne forbi saltsletterne ved Uyuni i Bolivia.
En vild Vicuña græsser ved en bjergsø nær Uyuni. Vicuñaen er, ligesom lamaen, et kameldyr, der lever i Andesbjergene i Sydamerika.
Befolkningen i Bolivia er en blanding af efterkommere af kolonister fra Europa, slaver fra Afrika og så Sydamerikas oprindelige folk.

Spansk er hovedsproget, men der tales også quechua og aymara, som er nogle af Sydamerikas oprindelige sprog. Kvinden på billedet tilhører Bolivias oprindelig befolkning.

Sådan ser motorcykelstøvlerne ud efter en lang dag på to hjul ad Bolivias jordveje.
Udsigt over den Bolivianske del af den 8,372 km² store Titicacasø, beliggende 3.812 meter over havets overflade.

Der var her, at inka-civilisationen opstod i starten af 1200-tallet. Fra Titicaca vandrede inkaerne nordpå og grundlagde deres imperium.

Billedet her forestiller et blad fra kokaplanten og er en del af udsmykningen på en bygning i Bolivia.
Kokaplanten er en væsentlig del af kulturen i Bolivia og har være brugt som naturmedicin mod blandt andet højdesyge, længe inden spanierne erobrede landet i starten af 1500-tallet.
Bladede tygges, eller der brygges te på dem. Koka har en mild opkvikkende effekt, lidt a la et par kopper stærk kaffe.
Karneval og dansere i farverige kostumer er en del af trafikken på landevejene i Bolivia.
I det tyndsbefolkende Bolivia har man de støvede landeveje helt for sig selv.
da_DKDanish