Mad er mere end blot rice and curry
De lange, udfordrende strækninger og de mange timer i sadlen giver en gudsvelsignet appetit og heldigvis er der råd for at få den slags, når vi støvede og sultne sætter os til bords i Indiens frodige og grønne lavland, såvel som på de forblæste sletter i Himalaya. ”Biryani, kommer oprindeligt fra Persien”, fortæller vores lokale indiske guide, Shahid Rah, der er født og vokset op i Kashmirdalen i det nordvestlige Indien. ”Og det er en af mine livretter”, forsætter han. Og hurtigt bliver det også en af vores nye livretter på denne tur. Denne risret minder lidt om den spanske paella, hvor ris, kød og krydderier er kogt sammen i en gryde, så risene har suget al saften og kraften fra kødet til sig. På den hyggelige, familiedrevne restaurant med navnet Fat Plate, i byen Manali i det sydlige og frodige Himalaya, bestiller Shahid rigeligt med biryani med stykker af lammekød.
Vi sidder i en hyggelig blomsterhave og sønnike står i køkkenet, moderen er fra Indien og faderen fra Nepal. Forældrene går rundt mellem bordene og serverer dampende varm og tilpas krydret biryani og shami-kebabs. Sidnævnte er lammekebab, der er rørt med yoghurt. I byen Chandigar, i lavlandet, er det den klassiske, indiske butterchicken, vi sætter tænderne i. Vi smager også sød og cremet Malai Kofta – en ret, der består af stegte grøntsagskugler lavet af kartofler og paneer, indisk hytteost, og svømmer rundt i en sød, krydret, tyk karrysovs, der er drysset med rosiner og cashewnødder. Rødlig Tandoori Chicken kommer rygende varm fra den cylinderformet tandoor, en ovn der oprindeligt stammer fra Afghanistan og blev integreret i det indiske køkken med mogulerne, der mest af alt er kendt for, at de byggede Taj Mahal og berigende Indien, ikke kun med arkitektoniske perler, men også med gastronomiske. Og generelt er menukortet i Indien et vindue ind til landets, lange og komplekse historie, da alle de mange lækre retter refererer til hvert deres kapitel i historiebogen, såvel som i kogebogen.
Da vi kommer længere nordpå og ind i bjergene, skifter køkkenet, såvel som landskabet og befolkningen, karakter. På det lille hyggelige spisested, Alchi Citchen, i delstaten Ladakh, introducerer vores lokale guide og tolk, Chewang, os til det tibetanske køkken. På ladakhi, det lokale sprog her i egnen, bestiller han rigeligt med dampede momos: en klassisk tibetansk ret bestående af små, fine dumplings pakket med diverse grøntsager eller krydret fars af lamme- eller kyllingekød og spises med en stærk chutney som tilbehør. Momos spises også i Nepal, og i det nordlige Indien fås de på gådekøkkener overalt. Ofte spises de med fingrene og serveres sammen med en skål tukpa, som her i landsbyen Alchi er en rustik nudelsuppe, kogt med lokalt dyrkede grøntsager så som kål og kartofler.
På spisestedet Alchi Kitchen er det udelukkende lokale kvinder, der arbejder i køkkenet, fortæller Chewang os. Og som gæst sidder man, som det hører sig til her i Himalaya, i skrædderstilling på gulvet ved små, lave borde og hygger sig i rummet med det åbne køkken. Kronen på værket i det tibetanske køkken er den tibetanske ildgryde, der bæres ind på bordet, mens den koger videre med gløder af fyrretræ. En herlig duft spreder sig i gårdhaven, og mens man spiser og spiser, står ildgryden midt på bordet og koger videre, og der tilsættes løbende mere fond. Det er rigtig Himalaya-hyggemad og særligt godt på den kølige aften under den altid klare stjernehimmel. Den tibetanske smør-te, som laves på lyserød Himalayasalt og yaksmør, skal også lige prøves, men den falder kun i god jord hos de største gastronomiske eventyrere. Og så er fårene vist også skilt fra bukkende, hvad det angår!