fbpx
OP
Billede Alt

M.C. ASIEN

Laos – simpelthen smukt!

En motorcykelrejse gennem Laos’ kuperede landskab byder på oplevelser, der sætter sig i sjælen. Her snor vejene sig gennem uendelige områder med grøn jungle, langs Mekong-floden og forbi kolossale grotter.

Solen går ned over kalkstensbjergene og kaster et varmt og gyldent skær over landskabet på vej mod byen Vang Vieng i Laos.

På vores motorcykler overhaler vi seks meget unge buddhistiske munke, der benytter apostlenes heste. Ca. 65 procent af befolkningen i Laos bekender sig til buddhismen, og dette ses tydeligt i gadebilledet og i landskabet, der er præget af mange gyldne templer. Bjergbyen, Luang Prabang, i Laos’ subtropiske højland opviser landets flotteste templer.

Udsigten over den spektakulære ”Kalkstensskov” sent på eftermiddagen på turens første strækning.

Kong Lor grotten i Laos er ca. 7 kilometer lang og nogle steder op til 100 meter bred. Vi må stige over i disse træbåde, da vi udforsker grotten, og vi er bevæbnede med pandelamper og nattesyn ved højlys dag. Inde i grotten er der en naturlig pool med smaragdgrønt vand, som de lokale mener afspejler huden på den hinduistiske gud for regn og torden, Indra, og derfor betragtes den som hellig.

Nam Hin Bun-floden flyder gennem Kong Lor-grotten, og dagslyset svier i øjnene, da vi sejler fra grottens mørke og ud i solens stråler. Og når man igen får øjne, bliver man mindet om, at landets turistslogan er ganske velvalgt. Det lyder: ”Laos – Simply Beautiful!”. Laos – Simpelthen smukt!

En lokal kvinde med kulsorte tænder kigger nysgerrigt på de ankomne motorcyklister, da vi holder en lille kørepause i hendes landsby. Tandfarvning er udbredt blandt kvinder fra landets bjergstammer og bliver primært udført for at bevare tænderne ind i alderdommen. Det er stammefolkenes svar på tandforseglingsmidler. Det bliver også set som et tegn på modenhed og skønhed og som et bevis på, at man er civiliseret. En almindelig tro er, at de sorte tænder adskiller mennesker fra dyr. Kvindens blodrøde læber har hun fået af at tygge betelnød, som er en mild stimulans, der er meget udbredt i hele regionen.

Laos oplevede kraftige bombardementer fra amerikanske B52 bombefly under Vietnam-krigen i 60’erne og 70’erne. Muang Khoun-templet her på billeder blev ramt af disse bomber. Templet blev ødelagt, men buddhastatuen slap uden skrammer. I dag sidder den midt i ruinerne som et minde om fortidens stormagtskrige.

Et bizart insekt, der ligner et lysegrønt blad, beslutter en tidlig morgen at koble sig på motorcykelturen. Den kommer dog ikke længere end til benzintanken, før den ombestemmer sig, springer af og kravler tilbage i buskadset.

En tur på det lokale fødevaremarked i en lille by i Laos, kan give kuldegysninger for selv den modigste madturist og feinschmecker. Her er det tørrede rotter, der er til salg for et par håndøre. Velbekomme!

da_DKDanish